ההחלטה לעבור לגור בבית אבות, אינה החלטה קלה, לא לקשיש\ה וגם לא לבני המשפחה. המעבר לבית אבות או למוסד גריאטרי כורך בתוכו שינוים רבים בסביבת המגורים ודרך חייו של הקשיש. מה עושים במקרים שבהם הטיפול הרפואי אותו מקבל הקשיש בבית האבות לקוי? מה עושים במקרה שבו נגרם לקשיש נזק גופני כתוצאה מטעות של אנשי הצוות הרפואי?
במרבית המקרים אין ברירה, כיוון שידי המשפחה כבולות במתן עזרה לקשיש\ה והם צריכים עזרה רפואית צמודה בשל הקשיים והתמודדויות היומיומיות המהוות לעיתים אתגר עבורם.
לעיתים קרובות, המעבר לבית אבות המתאים לצרכים הפיזיים והנפשיים של הקשיש\ה יכול רק לעזור ואולי אף לגרום לשיפור במצבם.
אך לצערנו הרב, קיימים מקרים רבים של רשלנות רפואית והתעללות בקשישים בבית אבות, דבר המביא להידרדרות מצבם הבריאותי, פיזי ונפשי.
מהו בדיוק בית חולים גריאטרי – בית אבות?
בית חולים גריאטרי / בית אבות, הנם מקומות המיועדים לטיפול, עזרה, שיקום, סיעוד קשישים וקשישות אשר אין ביכולתם וביכולת בני משפחתם לטפל בהם ולעזור להם.
השוהים במקום לרוב זקוקים לעזרה והשגחה רפואית ברוב שעות היום (יש הזקוקים בכול שעות היום), כיוון שאין ביכולתם לבצע לעיתים קרובות את הפעולות היומיות הפשוטות ביותר.
בית חולים גריאטרי או בית אבות מתאים לחולים אשר מרותקים למיטה או מרותקים לכסא גלגלים, חולים במצב סופני, אנשים הסובלים מפיגור שכלי ומחלות אחרות הפוגעות במוח.
כמו כן, בתים סיעודיים אלה מתאימים לחולים הזקוקים לקבלת עירויים קבועים או להתערבויות רפואיות קבועות אחרות.
חולים הסובלים ממחלה קשה, אשר מגדירה את מצב בריאותו של האדם כבעל סיכון גבוה ומיידי, חולים הסובלים מפצעי לחץ, חולי אלצהיימר ועוד.
כמו כן, ישנם בתי אבות המיועדים לקשישים / קשישות עצמאיים אשר יכולים לתפקד באופן עצמאי בחיי היומיום.
איזה טיפולים ניתנים במסגרת בית חולים גריאטרי או בית אבות?
טיפולים רבים ושונים ניתנים בבית חולים גריאטרי\בית אבות, בהתאם לצורכי הפיזיים, בריאותיים והנפשיים של הקשיש\ה.
להלן מספר דוגמאות לעזרה הניתנת:
- מתן עזרה באכילה,שתייה (זונדה)
- מתן עזרה ברחצה
- מתן עזרה בלבישת בגדים
- מתן עזרה בהליכה
- שימור ושיפור שליטה בסוגרים
- טיפול ושיקום בעזרת פזיוטרפיסט
- מעקב וטיפול צמוד בחולים כרוניים הזקוקים לבדיקות גופניות ו/או בדיקות דם באופן רציף
- ליווי צמוד של רופא
- ליווי ותמיכה סוציאליים
מקרים של רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בבית חולים גריאטרי או בית אבות מתרחשת כאשר הטיפול והעזרה הניתנים אינם תואמים את מצבו הפיזי והנפשי של המטופל.
בדרך כלל, במקרים של רשלנות רפואית מעורבים אחד או יותר מהגורמים הבאים: צוות לא מיומן, מטפל לא מנוסה, ללא הכשרה בטיפול בקשישים, צוות אשר מתעלם מצורכי הקשיש, תסמינים וקריאות מצוקה, צוות אשר מענה ומכה את המטופלים, צוות אשר גורם לנזקים, מחלות, נכויות, שיתוקים, דיכאונות ולעיתים אף מוות של המטופל.
מטופל או בני משפחתו, אשר מעוניינים להגיש תביעה כנגד רשלנות רפואית, צריכים קודם כול לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין מומחה, בעל הכשרה וניסיון בתחום תביעות בגין רשלנות רפואית.
עורך הדין יפנה לרופא מומחה לקבלת חוות דעת רפואית, על מנת לברר האם אכן בוצעה רשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי.