עם התפתחות הרפואה המודרנית ולאחר שנים של מחקרים וניסויים, חינוך לאורח חיים נכון והפחתת גורמי סיכון עדיין אחד מגורמי התמותה השכיחים בעולם הנו מחלות לב. האם הרופאים והחוקרים התרשלו או שמא מדובר בגורל אכזר?
מחלת לב כלילית (Coronary Heart Disease) הנה שם כללי לכל מחלה אשר פוגעת בשריר הלב וגורמת בשל כך לתפקוד לקוי של הלב וכלי הדם שלו.
הרפואה המערבית מכירה כיום בעשרות מחלות לב, כגון: אוטם שריר הלב (myocardial infarction), אנגינה פקטוריס (angina pectoris), טרשת עורקים (arteriosclerosis), טרומבוזה של שריר הלב, הפרעות קצב לב (arrhythmias) וכדומה.
כמו כן, ישנן מחלות אחרות בגוף האדם העלולות ליצור בעקיפין בעיות לב, מחלות כגון: סוכרת, מחלות כליות, רמות שומנים וכולסטרול גבוהות בדם, לחץ דם גבוה (hypertension).
כיצד מאבחנים מחלות לב?
מחלות לב ניתן לאבחן על ידי בדיקת ההיסטוריה הרפואית המשפחתית של המטופל, שכן אדם בעל היסטוריה משפחתית של הפרעות לב נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח בעצמו מחלות לב.
כמו כן, האבחון מתבצע על ידי מספר בדיקות דם כלליות ובדיקות אנזימים שונים הנמצאים בלב (למשל טרופונין), בדיקות א.ק.ג, בדיקות אולטרסאונד, אקו-לב ובדיקת מאמץ.
כיצד מטפלים במחלות לב?
הטיפול במחלות לב הוא לרוב תרופתי (חוסמי בטא, אספירין, חוסמי תעלות סידן, ACEI ,סטטנים וכדומה) אך גם שינוי באורח חיים לא פחות חשוב, תזונה מאוזנת ובריאה ופעילות גופנית. במקרים מסוימים יש צורך בניתוחים (כגון: צנתור, ניתוח מעקפים).
האם ניתן למנוע התפתחות של מחלות לב?
בשנים האחרונות נמצא שעל ידי הפחתה בחשיפה לגורמי סיכון מסוימים ניתן למנוע מחלות לב. כמו כן, ביצוע בדיקות דם, בדיקות א.ק.ג שגרתיות ותקופתיות חשוב ביותר באבון מוקדם של מחלות לב.
גורמי הסיכון כוללים:
- גיל
- תורשה
- רמות שומנים וכולסטרול גבוהות בדם
- עישון
- השמנה
- סוכרת
- חוסר פעילות גופנית
רשלנות רפואית באבחון מחלות לב
רופא משפחה חייב לשלוח מטופל לבדיקות דם שגרתיות לפחות פעם בשנה.
כמו כן, אם למטופל היסטוריה משפחתית של מחלות לב, באחריות רופא המשפחה לשלוח אותו לבדיקות נוספות, בינהן א.ק.ג.
אדם החשוף לגורמי הסיכון כגון: תורשה, עישון, השמנה, לחץ דם גבוה, מעל גיל 40, חייב לבצע בדיקות דם ובדיקות א.ק.ג תקופתיות על מנת למנוע או לאבחן מחלות לב.
רופא משפחה אשר מתרשל בעבודתו ונמנע מלשלוח את המטופל לבדיקות עלול להסתכן בכך שהמטופל יקבל התקף לב או ייפתח מחלות לב העלולות להיות הרסניות לגופו ולגרום לו לנזקים בלתי הפיכים ואף למוות.
אדם המעוניין להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית באבחון מחלות לב, צריך לגשת ליעוץ אצל עורך דין רשלנות רפואית מומחה ומנוסה בתחום זה.
למידע נוסף בנושא רשלנות רפואית.