דלקת קרום המוח Meningitis היא מחלה שמופיעה בקרומים הדקים של המוח. הגורם למחלה הוא ויראלי או חיידקי אך גורמים אלו משתנים בדרך כלל בהתאם לגיל החולה. כיום הגורמים הנפוצים ביותר למחלה הם ניסריה מנינגטידיס, פנמאוקוק וסטרפטוקוקוס. 90% מהחולים במחלת דלקת קרום המוח הם ילדים מתחת לגיל חמש שנים.
סימפטומים מוכרים לדלקת קרום המוח
בין התסמינים הנפוצים של דלקת קרום המוח ניתן למנות קישיון בשרירי צוואר, כאב ראש, פוטופוביה, ערפול חושים, חוסר יכולת להניח את הראש, חום, סחרחורת, בחילה, נזלת, הקאה. במידה והמחלה מחמירה, מתדרדרת יכולתו של החולה להגיב לגירויים השונים. חשוב כמובן לציין שתסמינים אלו אינם חייבים להעיד על דלקת קרום המוח אלא גם על מחלות אחרות.
מחדלים ומקרי רשלנות רפואית באבחון ובטיפול בדלקת קרום המוח
בין המחדלים הנפוצים ביותר בנושא זה ניתן למנות חוסר אבחון של המחלה, אבחון מאוחר שלה או אבחון שגוי.
האבחון המוקדם של דלקת קרום המוח חשוב מאד לשם מניעת הסיבוכים האפשריים כתוצאה מהמחלה, כאשר הסיבוך הנפוץ ביותר הוא פגיעה בשמיעה וסיבוך נוסף הוא פגיעה בתפקוד של מערכת העצבים המרכזית.
אבחון המחלה נעשה בין היתר על ידי בדיקה המכונה ניקור מותני. במסגרת הבדיקה נוטלים דגימה מהנוזל המוחי שדרתי שנמצא באזור עמוד השדרה. בשל הכאב הכרוך בבדיקה זו היא מבוצעת לא פעם תחת הרדמה מקומית.
באופן עקרוני, ניקור מותני הוא הבדיקה האמינה היחידה לשלילה של מחלת דלקת קרום המוח, אך הבדיקה משמשת גם לגילוי של מחלות אחרות בחוט השדרה ובמערכת העצבים.
לאחר הבדיקה יכולים להופיע כאבי ראש וכאבי גב במשך מספר ימים.
כך, יכולה להיות רשלנות בביצוע הבדיקה עצמה ו/או במהלך ביצוע ההרדמה המקומית שלפניה וכן רשלנות בפענוח תוצאות בדיקה זו.
הטיפול במחלה משתנה בהתאם לנסיבות ולמצבו של החולה. חולים בדלקת קרום המוח במצב קשה יכולים להיות מאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ פנימי בבתי החולים השונים.
רשלנות בטיפול עשויה להתבטא במתן תרופות מסוג לא נכון או במינון שגוי ומבלי לבדוק האם קיימת רגישות של המטופל לתכשיר או שהוא נוטל תרופות שיכולות להתנגש עם הטיפול התרופתי במחלה.
דוגמא למחדל באבחון דלקת קרום המוח – מקרה רשלנות רפואית Meningitis
ע”א 3459/06 ד”ר לב נ’ עזבון המנוחה פילוסוף – פסק דין זה עוסק ברשלנות באבחון דלקת קרום המוח שגרמה למותה של המנוחה. המנוחה חזרה מגן הילדים והתלוננה על עייפות, חולשה וכאבים ברגל ימין.
ההורים פנו עם הילדה אל מוקד רפואת חירום לאחר שהחום עלה ל-39 מעלות. במוקד החום עלה ובבדיקת השתן הופיעו כדוריות דם אדומות אך רופא המוקד אמר להורים שאין דאגה מפני דלקת קרום המוח ושחרר את הילדה עם תרופה לשיכוך כאבים.
ביום למחרת חלה החמרה במצבה של הילדה עד לאובדן הכרה. בבית החולים נקבע מותה על רקע הדלקת האמורה.
יש לך שאלות בנושא רשלנות רפואית בקבות מקרה של דלקת קרום המוח? פני/ה לקבלת יעוץ משפטי לנפגעי רשלנות רפואית
קיראו על רשלנות באבחון סרטן