תקלה במהלך הליך רפואי, אשר נגרמה ממכשור רפואי בלתי תקין ואשר בעקבותיה נגרם נזק לחולה, אינה כשלעצמה מהווה עילה לתביעת רשלנות רפואית. אז מתי כן יש?
רוב המכשור הרפואי אשר בגינו עשויות לקרות תקלות הרות גורל לחולה, הינו מיכשור מתקדם, אשר נועד לא רק להציל, לרפא ולשפר חיי אדם, כי אם, במקרים רבים, אף חיוני להמשך חייו של החולה.
מכונות החייאה, מכונות הרדמה, קוצבי לב, משאבות לעירוי תוך ורידי, מכשירי רנטגן, מכונות הדמייה ועוד רבים מספור המכשירים והמכונות אשר מצילים חיים מדי יום.
משום כך, מיכשור רפואי בלתי תקין אשר גרם נזק לחולה, יכול פעמים רבות להוות עילה לתביעה כנגד היצרן, אך לא בהכרח מהווה עילה מספקת לתביעה ברשלנות כלפי הרופא או המוסד הרפואי.
בין מקצועיות סבירה לבין הערכת תפקוד
שאלת הרשלנות הרפואית במקרה של ציוד רפואי לא תקין, קשורה לתפקודו של הרופא או הרופאים הנוכחים בזמן ההליך הרפואי.
קשה לעיתים לאמוד את מידת המקצועיות ‘הסבירה’ אליה מחוייב הרופא, כאשר נדרש רופא לעמוד מול מצבי לחץ המזומנים לו מידי מכשירים לא תקינים תוך כדי מצב חירום רפואי, ואשר בהם, גם אם יפעיל את מירב תושייתו ומיומנותו, ייתכן כי לא יהיה בידו למנוע נזק מהחולה.
ואולם, בהחלט ייתכן מצב, בו ניתן יהיה להעריך, כי הרופא לא פעל כפי שהיה נוהג ‘הרופא הסביר’ באותה סיטואצית חירום, כלומר, נהג שלא לפי הסטנדרטים המקובלים באותן נסיבות רפואיות, וכי לו פעל אחרת, ניתן היה למנוע נזק מהחולה. במקרה כזה תתכן עילה לתביעה ברשלנות רפואית כנגד הרופא.
דוגמא למקרה בו פסק ביהמ”ש גרימת מוות ברשלנות, הינו של פצוע תאונת דרכים, אשר במהלך בדיקת סי.טי, אליה הועבר עם הגיעו לביה”ח, הבחין הרופא, כי רמת החמצן שלו נמוכה מדי וחיבר את החולה למכונת חמצן.
בגלל פגם במערכת אספקת החמצן, לא הגיע מספיק חמצן למוחו של המטופל, אשר סבל כתוצאה מכך מנזק מוחי ושבועות ספורים לאחר מכן נפטר. במקרה זה, קבע בית המשפט, כי הרופא לא עמד במבחן ‘הרופא הסביר’ וכי נכשל לעקוב בזמן אמת אחר תקינותה ופעילותה של מכונת ההנשמה, מה שגרם בסופו של דבר למותו של המטופל.
דבר נוסף, המייחד תביעות רשלנות רפואית הקשורות במיכשור רפואי בלתי תקין, הוא, שנטל הראיות יכול להיות מוטל על הנתבע ולא על התובע. בדרך כלל, כאשר תובע מאשים רופא ברשלנות, יהיה נטל ההוכחה כי אמנם הייתה רשלנות מצידו של הרופא – על התובע.
במקרים של ציוד בלתי תקין אשר גרם נזק לחולה, נדרש בית החולים לבצע רישום מדוקדק ולשמור ראיות הקשורות בציוד הפגום. אם לא יוכל בית החולים להציג ראיות אלה, חובת ההוכחה, כי לא הייתה מעורבת רשלנות רפואית במקרה – תהיה על בית החולים.