אחיו הקטן של הניתוח להגדלת חזה, שהנו ניתוח נפוץ ביותר, הנו הניתוח להקטנת חזה. גם האח הקטן הנו ניתוח נפוץ יחסית, המתבצע מדי יום במגוון מרפאות ובתי חולים פרטיים ברחבי ישראל. כבכל ניתוח אחר, גם במקרה הנדון ישנם ניתוחים שאינם מצליחים ולעיתים אף גורמים נזק למנותחת. אז מה עושים?
עם עליית הביקוש לניתוחים אסתטיים – עולות ומופיעות גם תביעות פיצויים המוגשות בעילת רשלנות רפואית, בגין נזקים שנגרמו במהלך או כתוצאה מניתוחים אלה.
ניתוח הקטנת חזה, כמו מרבית הניתוחים האסתטיים, הוא ניתוח אלקטיבי – שאינו מחיוב המציאות, ומבוצע מתוך בחירתה האישית של האישה וללא כל הכרח או צורך רפואי ממשי.
קיראו לדוגמא: ניתוח הגדלת חזה ומקרי רשלנות רפואית
הניתוח מיועד לנשים בעלות חזה גדול ונפוח, שאינו פרופורציונאלי לממדי גופן. חזה גדול עשוי לגרום לכאבי גב, עקב עומס על השכמות והכתפיים והניתוח להקטנת חזה מהווה פתרון כירורגי לבעיה זו. הקטנת חזה תורמת גם לשיפור הרגשת הנשיות אצל האישה וחיזוק בטחונה העצמי.
אי שביעות רצון של המנותחת מתוצאת הניתוח יכולה להיות הן בגלל צלקות גדולות ומכוערות הפוגמות
במראה הכללי של האישה, אי סימטריה של שתי השדיים או פגיעה אחרת הדורשת ניתוח נוסף לתיקון הפגם.
תביעה בגין רשלנות רפואית הינה כלי העומד לרשותה של המנותחת שנפגעה וניזוקה. במקרים הקשים – תובעות הנשים המנותחות בשל נזק בלתי הפיך שנגרם לצורת השדיים וגודלם, או לצלקות בולטות ומכוערות שנותרו גם לאחר שנים רבות.
ניתוח הקטנה חזה הינו ניתוח בחירה – ותרומתו היא בשיפור איכות חייה של האשה – אך ככל ניתוח אחר
טמונות גם בו סכנות רבות – ועל האשה להיות מודעת לעובדות אלה. הניתוח מבוצע תחת הרדמה מלאה ואורך בין שעתיים לארבע שעות.
קיראו עוד על: רשלנות רפואית בניתוח פלסטי
הסיכונים הקימים בניתוח זה הינם – זיהומים, צלקות בולטות ומכוערות, עיוות ודיספרופורציה ופגיעה ביכולת להניק.
למעשה, הרופא המנתח חייב להסביר לפציינטית, לפני הניתוח ולפני שחתמה על טופס הסכמה לניתוח, אודות כל הסיכונים ואודות העובדה כי ברוב המקרים, לאחר ניתוח הקטנת חזה לא ניתן להניק.
בפסיקת בית המשפט העליון נקבע כי במידה ועסקינן בהליך רפואי שהזמן אינו דוחק כנגדו, מוטלת על הרופא אחריות מוגברת להעניק למטופלת את כל המידע הרלוונטי לניתוח זה, לרבות סיכויי ההצלחה וסיכונים – זאת בזמן סביר לפני היכנסה לחדר הניתוחים.
בית המשפט מפרש את כוונתו של המחוקק בענין קבלת הסכמה מדעת בניתוחים אלה – כהחלטה אשר עליה להתקבל אצל המטופלת תוך שיקול דעת מלא. ובית המשפט יראה בחומרה הפרה של חובה זו – לקבל את הסכמתה השקולה והרציונלית של המטופלת לביצוע הניתוח.
חשוב לזכור ולהבין כי לא כל ניתוח שנכשל מהווה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית. ישנם ניתוחים פלסטיים להקטנת חזה שאינם מצליחים מסיבות רבות ומגוונת ולאו דווקא בגלל רשלנות מצד הרופא המנתח.
לצורך כך יפה פסיקתו של בית המשפט לשלום בחיפה בענינו של ד”ר קלדרון: המבחן הרלוונטי למבחן הרשלנות בטיפול רפואי אינו “מבחן התוצאה” או מבחן של “חכמה שלאחר מעשה” אלא מבחן של “הרופא הממוצע” – ואף לא כל טעות מהווה מעשה רשלנות רפואית. תוצאות הניתוח כשלעצמן אינן מבססות טענה של רשלנות רפואית בביצוע טיפול רפואי.
(ראה בענין זה בהליך ע”א 89/323 פכרי קוהרי נגד מדינת ישראל- משרד הבריאות).
בתביעת רשלנות רפואית בניתוח להקטנת חזה – יש להוכיח את חוסר מיומנותו של הרופא המנתח, או התעלמות מכללי זהירות מקובלים וסבירים, או החלטות שהתקבלו מבלי שהיו מבוססות על ידע מעודכן
כמקובל ורגיל בעולם הרפואה.
לאחר הניתוח חובתו של הרופא לוודא שההחלמה מהניתוח מתבצעת בצורה טובה וללא סיבוכים. החוק אינו מטיל על הרופא אחריות מוחלטת. הרופא אינו נוטל על עצמו אחריות לתוצאה, אלא רק לביצוע עבודתו ברמה סבירה ונאותה, בהתאם לידע המקצועי הקיים באותה עת בתחומו.
עולה מן האמור שחובתו של הרופא ליידע את המטופלת כמו גם לבצע את עבודתו בצורה נאותה. אך האחריות לתוצאות אינה בידיו –אלא בידי שמים.
כמו במקרים אחרים, גם כאשר המודבר על ניתוח הקטנת חזה, אנו ממליצים בחום לפנות לקבל יעוץ משפטי אישי ודיסקרטי, מאת עורך דין מנוסה בתחום – הכל לפני שמקבלים החלטות כלשהן ולפני שנוקטים בצעד כלשהו באופן עצמאי.
חוות דעתו של עורך דין ולפי הצורך, גם מומחה רפואי שהנו מומחה לכירורגיה אסתטית, חשובה והכרחית לצורך קבלת החלטות והתנהלות מושכלת.
קיראו בהרחבה: ניתוחים פלסטיים בחזה