המילה סרטן מעוררת בכל אדם רגשות עזים של פחד, חששות וחרדות מפני סבל ומוות. במקרים לא מעטים, טעויות של רופאים מביאות להחמרה במצבו של החולה, הן בגלל איחור באבחון המחלה ולעיתים, בגלל טיפול רפואי רשלני. במאמר הבא נסקור מקרים של רשלנות רפואית באבחון וטיפול במחלת הסרטן.
לצערנו הרב, קיימים כיום בעולם אלפי סוגים שונים של סרטן, וידם עוד נטויה בשל התפתחות מחלות סרטן חדשות עקב מוטציות שונות ומפתיעות.
מהי מחלת הסרטן?
סרטן הינו שם כללי לקבוצת מחלות רבות ושונות אשר מתרחשות בגוף האדם, בשל התחלקות תאים אבנורמלית ובלתי נשלטת.
תאים אלו נקראים “נאופלסיה” (neoplasia), ויש בתכונות לשלוח גרורות (metastasis), לעבר כל חלקי הגוף באמצעות זרימת במערכת הדם או המערכת הלימפתית.
כאשר תאים הרסניים אלו מגיעים, הם הורסים את התאים הבריאים ומתחלפים איתם, ובמקום תפקוד תקין ומאוזן, נוצר כאוס באיבר הנפגע המתפשט בגוף וגורם לתסמינים, מחלות ואף מוות.
מהם הסיבות למחלת הסרטן?
כיום, ידועים מספר סיבות למחלת הסרטן ומספר גורמי סיכון העלולים לגרום להתפתחות מחלת הסרטן, אך עדיין השאלה הגדולה “למה?” נותרת ללא מענה.
גורמי הסיכון להתפתחות מחלת סרטן:
- תורשה (לדוגמא BARCA 1\2 בסרטן השד)
- עישון
- אלכוהול
- מחלות מין (כגון HPV, וירוס הפפילומה)
- גורמים כימיים (תרכובות כימיות או טבעיות)
- נגיפים (כגון: HIV, איידס)
- גורמים פיזיקאליים (כגון: קרני רנטגן, חומרים רדיואקטיביים)
האם ניתן למנוע את מחלת הסרטן?
באופן כללי, ניתן לנסות למנוע את מחלת הסרטן על ידי הימנעות, הפחתה וטיפול בגורמי הסיכון.
כמו כן, אנשים עם היסטוריה משפחתית תורשתית למחלת הסרטן יכולים לבצע בדיקות גנטיות, ממוגרפיה וכדומה לגילוי מוקדם של מחלת הסרטן ובכך למנוע את התפרצותו.
לדוגמא: אישה אשר במשפחתה קיים BRACA1\2, ונמצא בבדיקות גנטיות שהגן קיים גם אצלה, תצטרך לעבור כריתת שדיים ושחלות על מנת למנוע את התפרצות סרטן השד בעתיד.
מקרים של רשלנות רפואית באבחון מחלת סרטן
מחלת הסרטן מתפשטת בשקט בגוף, ולעיתים לוקח מספר חודשיים ואף שנים עד שהתסמינים מופיעים.
לכן רופא המשפחה חייב לשלוח כל אדם לבדיקות שגרתיות כל שנה, ולבדיקות שונות מעל גיל מסוים, לדוגמא: קולונסקופיה מעל גיל 50, ממוגרפיה לנשים, בדיקת צוואר הרחם וכדומה.
כמו כן, אדם אשר יש לו היסטוריה משפחתית של סרטן, חייב להישלח על ידי רופא המשפחה לבדיקות גנטיות ובדיקות רנטגן שונות, על מנת לאבחן את מחלת הסרטן בטרם התפרצותה.
רופא אשר התרשל בעבודתו, התעלם מתסמינים שונים של המטופל, התעלם מהיסטוריה רפואית, נמנע מלשלוח את המטופל לבדיקות שונות ובשל כך התרשל באבחון מחלת הסרטן, עשוי להיתבע בעילת רשלנות רפואית, שכן מחלת הסרטן המתגלה בשלבים מאוחרים עלולה להוביל למוות מהיר לעומת גילוי מוקדם של מחלת הסרטן, אשר בהחלט יכול להציל את חיי האדם.
אדם אשר מעוניין להגיש קובלנה נגד הרופא על רשלנות רפואית, חייב להתייעץ קודם כל, עם עורך דין מומחה ומנוסה בתחום תביעות רשלנות רפואית.
עורך הדין יבדוק את התיק הרפואי של המטופל ויקבל חוות דעת רפואית מרופא מומחה באם קיים בתיק זה עילה לתביעה על רשלנות רפואית.
במקרים של חשש לרשלנות רפואית באבחון או טיפול במחלת הסרטן, לרוב יש להתייעץ ולקבל חוות דעת רפואית מרופא במתמחה באונקולוגיה.
כל עורך דין מנוסה בתחום יוכל להפנות אתכם אל מומחה רפואי מתאים ותמיד רצוי להגיע לרופא מומחה רק לאחר ובהמלצתו של עורך דין – ולא באופן עצמאי.