תסחיף (Embolus) הוא גז, נוזל או מוצק שנסחף בזרם הדם. התסחיף יכול להיות בעקבות פלאק טרשתי, זיהום, חתיכות של רקמות, גוף זר, מי שפיר, שומן, בועות גז. מה הוא למעשה תסחיף מי שפיר? תסחיף ריאתי?
התסחיפים על כול סוגיהם, מאוד מסוכנים, כיוון שהם עלולים לגרום לחסימת זרימת הדם ובעקבות כך לגרום להפרעות קצב לב, הפרעות נשימה, התקפי לב, שבץ מוחי וכדומה.
מרבית התסחיפים נגרמים בשל פקיקים (thrombosis).
מהו תסחיף מי שפיר?
תסחיף מי שפיר הוא תופעה נדירה אשר מתרחשת באופן פתאומי ומפתיע בעקבות זרימת חלקיקי מי שפיר במחזור הדם והגעתו למערכת הנשימה, שם חוסם התסחיף את חילוף הגזים וגורם להפרעות נשימה קשות ואף למוות.
מהו תסחיף ריאתי?
תסחיף ריאתי הינו תסחיף אשר נוצר עקב קרישת יתר של הדם.
בעקבות כך, קריש דם זורם במחזור הדם ועלול להגיע במהרה לריאות, שם יחסום את החלפת הגזים ונתיבי הנשימה ויגרום להפרעות נשימה ואף מוות.
מהם תסמיני תסחיף מי שפיר ותסחיף ריאתי?
- שינוי פתאומי במצב האישה באופן כללי (לפני במהלך או אחרי לידה)
- הפרעות נשימה
- בעיות קרישת דם
- דימום עז
- חולשה
- עילפון ואובדן הכרה
- הלם קרדיוגני
- סימני מצוקה עוברית
- ירידת לחץ דם
האם ניתן למנוע את הופעת תסחיף מי שפיר ותסחיף ריאתי?
לצערנו הרב, תסחיף מי שפיר מופיע בפתאומיות ובהפתעה ולכן אי אפשר לצפות לו או למנוע אותו, אך ברגע שמופיעים התסמינים, צריך הרופא לזהותם ולטפל באישה באופן מהיר ביותר.
לעומת זאת, תסחיף ריאתי, מהווה גורם סיכון לנשים הסובלות ממחלות לב או מחלות אוטואימוניות שונות.
לכן הרופא המטפל, חייב לתת טיפול לאישה בהריון באמצעות מתן מדללי דם אחרי ניתוח קיסרי או לידה רגילה, ובכך למנוע ולהוריד את סיכון הופעת תסחיף ריאתי לפני, במהלך או אחרי הלידה.
מהו טיפול בתסחיף מי שפיר ותסחיף ריאתי?
זיהוי מהיר של התסמינים במקרים של תסחיף מי שפיר וגם במקרים של תסחיף ריאתי, יציל את חיי האישה.
לאחר שזוהו התסמינים, יש ליילד את התינוק במהירות, שמירת מתן חמצן לאם, שמירה על מוניטור התינוק במקרה של שינוים המזהירים מפני אי ספיקה נשימתית והיפוקסיה, טיפול בסימפטומים, טיפול בהפרעות קרישת הדם.
רשלנות רפואית ותסחיף מי שפיר
ברוב המקרים יהיה קשה מאוד להוכיח מוות בעקבות תסחיף מי שפיר כתוצאה של רשלנות רפואית, כיוון שתסחיף מי שפיר מופיע בפתאומיות.
הזיקה לתביעה היא בעקבות טיפול לא מהיר, יעיל של הצוות הרפואי וחוסר זיהוי תסמינים.
לעומת זאת, מוות בעקבות תסחיף ריאתי, מחייב ברור בתיק הרפואי על מנת לבדוק שהרופא המטפל אכן היה מודע להיסטוריה הרפואית של האישה ועשה ככל אשר ביכולתו למנוע הופעת תסחיף ריאתי.
בכל מקרה של חשד לרשלנות רפואית , מומלץ לפנות אל עורך דין מומחה ומנוסה בתחום זה, על מנת לקבל יעוץ מקצועי ופרטני, לפני שנוקטים בכל פעולה עצמאית.