בלידת ואקום או לידת מלקחיים עלולים להתרחש מקרי רשלנות רפואית, הגורמים נזק חמור ליולדת או לתינוק. לחצו כאן למעבר למאמר ולקריאה על רשלנות בלידות מיוחדות.
לרוב לאחר תשעה חודשי הריון יולדות מרבית הנשים את תינוקן בלידה טבעית שאיננה כרוכה כמעט בכל סיכון. עם זאת, לעיתים לא ניתן לבצע לידה רגילה מסיבות רפואיות שונות הקשורות באם או בעובר.
במקרים אלה לרוב תבוצע הלידה באמצעות מכשיר ואקום או מלקחיים, וכאשר אין ברירה אחרת גם באמצעות ניתוח קיסרי. לעיתים מתפתחים סיבוכים שונים כתוצאה מלידה מכשירנית – במקרים אלה, לרוב, הסיבוכים הם תוצאה ישירה של רשלנות רפואית וניתן היה למנוע אותם.
מהי לידה מכשירנית?
לידה מכשירנית היא לידה המתבצעת באמצעות ואקום או באמצעות מלקחיים. נשים הסובלות ממחלות שונות יולדות במרבית המקרים בלידה מכשירנית במטרה למנוע את המאמץ הכרוך בלידה.
לעיתים מבוצעת הלידה המכשירנית במהלך לידה ממושכת כתוצאה מתשישות האם וכאשר היא איננה מסוגלת יותר לדחוף את העובר החוצה. לידה מכשירנית מבוצעת גם כאשר העובר נקלע למצוקה המחייבת חילוץ מהיר, כאשר עורפו נטוי אחורה ומקשה על יציאתו או כאשר הלידה נמשכת זמן ארוך מדיי.
לידת ואקום – הואקום הוא מכשיר הכולל כיפה וצינור גומי. הכיפה מוצמדת לראשו של התינוק באמצעות יניקת אוויר והיא מאפשרת לשלוף אותו מתעלת הלידה. ישנם מקרים בהם בעקבות הלידה מתפתחת אצל התינוק אנמיה ואף גדל הסיכון לצהבת.
לידת מלקחיים – המלקחיים הן שתי כפות מתכת המוחדרות אל הנרתיק, אוחזות בראשו של התינוק ומושכות אותו החוצה תוך הפעלת כוח מתון. לעיתים גם לאחר לידת מלקחיים ישנם סמנים אדומים על ראשו של התינוק החולפים תוך זמן קצר.
לידה מכשירנית ורשלנות רפואית
מרבית הסיבוכים הקשים המתפתחים לאחר לידה מכשירנית, באמצעות ואקום או באמצעות מלקחיים, נגרמים כתוצאה מביצוע לא מיומן של הלידה או כתוצאה מהחלטה שגויה של הצוות הרפואי ונחשבים לרשלנות רפואית.
הסיבוכים השונים הקשורים ללידה מכשירניות עלולים להופיע אצל היולדת או אצל הרך הנולד. האם עלולה לסבול מקרעים בנרתיק, בשלפוחית השתן או בצוואר הרחם, משטפי דם ומבעיות כתוצאה מחתך גדול.
גם התינוק עלול לסבול מסיבוכים שונים: חבורות בראש, שברים בגולגולת, שטפי דם ובמקרים נדירים פגיעה במוח ואף מוות. כאשר כתוצאה מהלידה נגרם נזק בלתי הפיך לאם או לתינוק, קמה לרוב עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.
פסק דין
בפסק דין ת”א (ראשון לציון) 7046/01 הוגשה תביעה בגין רשלנות רפואית שהובילה למותו של תינוק כתוצאה מלידת ואקום שבוצעה מאוחר מדיי.
לטענת התביעה, הצוות הרפואי לא עקב אחר נתוני המוניטור והתעלם ממידע שהעיד על החמרה מתמשכת במצבו של התינוק.
ההחלטה לבצע לידת ואקום התקבלה מאוחר מדיי, והתינוק נולד כאשר חבל הטבור כרוך סביב גופו, ללא נשימה עצמונית וללא דופק. למרות ניסיונות ההחייאה נפטר התינוק לאחר שבע שעות.
לצורך אישוש טענת התביעה, העיד פרופסור מומחה בתחום המיילדות וקבע כי התינוק לא סבל מכל מום טרם הלידה, ומותו נגרם כתוצאה מהחלטה שגויה. להורים נפסק פיצוי כספי של למעלה ממיליון וחצי ש”ח.